Десетки лекарства за сърдечни заболявания, рак, ревматоиден артрит и СПИН отново изчезнаха от аптеките, сигнализираха за „Преса" медици, фармацев ти и пациенти.
Става дума за препарати, отпускани с рецепта, които касата поема частично. Фирмите производителки дават допълнителна отстъпка директно на пациентите и поемат останалата част, която НЗОК не заплаща. Така хапчетата са безплатни за болните. Търговците на едро обаче изнасят по-евтините у нас медикаменти в страни, където цената им е поне три пъти по-висока.
Схемата работи по следния начин. Аптеката X получава мейл да поръчва по повече опаковки от дадения продукт. В края на месеца търговецът на едро минава и купува лекарствата на по-висока цена от тази, която аптеката би получила от здравната каса. Дистрибуторът изнася медикаментите напълно легално. Така стотици опаковки от България, Румъния и Гърция се събират в Полша, откъдето се разпределят за пазарите в Германия, Великобритания и Холандия, обясниха запознати. За да не изчезват от родните аптеки тези медикаменти, фирмите производителки са принудени да спрат да дават отстъпка на пациентите. Това би направило цената на някои от продуктите непосилна за българите. Например лекарството за ревматоиден артрит се поема от касата 75%. Ако компанията спре да дава отстъпка, те ще трябва да плащат по 400 лева на месец. Още по-скъпи биха станали медикаментите за рак. Според фармацевти паралелният износ е за около 300 млн. лева годишно.
Проверка на „Преса" показа, че в агенци- ята по лекарствата през май са подадени 5981 уведомления с искане за реекспорт, като само за продукта за тежка форма на артрит „Енбрел" е издадена забрана. От ведомството имат сигнали за липсващи лекарства и в момента ги проверяват.