Пазарът на недвижими имоти в Гърция работи едва с 1/ 8 - 1 /10 от капацитета си, като по време на кризата цените са спаднали с повече от 30 процента.

На възстановяването на пазара пречат често променящите се данъци на недвижимите имоти и бюрокрацията, според участниците във форума "Възвръщането на инвестициите", организиран във вторник в Атина от сп. RE + D (Real Estate And Development).

Заместник-министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Ставрос Калафатис заяви, че правителството се стреми да премахне бюрократичните бариери, а приоритет за неговото ведомство е разрешаването на ключови въпроси от поземлената политика.

Цените на жилищата в Гърция от началото на кризата до сега са паднали с 30,8 на сто. Най-големият спад в цените е регистриран в двата най-големи града - Атина и Солун, и по-малко в провинцията. В Атина спадът е с 32%, в Солун - с 38,8 %, в Патра - с 22,4% , в Лариса - с 28,2% , в Ираклион - с 21,9 процента.

Големият проблем, както за пазара на недвижими имоти, така и за цялата икономика, са необслужваните кредити, които възлизат на общо 70 милиарда евро. Всеки трети кредитоискател е под съмнение, че ще може да обслужва дълга си. Що се отнася до продажбата на търг на жилища, чиито собственици не могат да обслужват кредите си, около 180 хиляди обекти не могат да бъдат предлагани за продажба, тъй като се явяват "първо жилище".