Починал преди години мъж е получил позволително за сеч и за броени дни е окастрил 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново.

Един от собствениците на имота - професорът по музика в Софийския и в Нов български университет Панайот Панайотов, разказва пред "Труд", че гората е наследена от дядо му Стоян Попов, който е покойник от 60-те години на миналия век.

Негово разследване установило, че частен лицензиран лесовъд неотдавна е издал разрешителното за сеч на съименник на дядо му - Стоян Попов от гр. Елена, който също е покойник от няколко години.

От Агенцията по горите коментирали пред "Труд", че лесовъдите издават разрешителни срещу документ за собственост и удостоверение за наследници, но няма механизъм, по който да проверят тяхната достоверност. И признаха, че има и други подобни случаи, по които се водят дела.

"Регионалните дирекции по горите проверяват дейността на лесовъда и дали е изискал документите за собственост и удостоверения за наследници. На година обаче минават 3000 подобни преписки и горската администрация няма как да уточни дали не са приложени фалшиви документи", казва пред "Труд" Ценко Ценов, шеф на отдел "Недържавни гори" в агенцията.

Сагата с горите на професора започнала миналата събота. "Тогава зет ми минал с колата край имота и видял, че от гората няма и помен. Като ми съобщи, едва не припаднах. Посегателството е станало през последния месец, защото цяло лято бях на село и дори няколко пъти лично ходих да нагледам наследствените терени", разказа проф. Панайотов.

Разрешителното за сеч е издадено от лицензирания частен лесовъд инж. Стефан Обрешков. "Преди време при мен дойде мъж на име Николай Попов от Елена. Носеше пълния набор от документи, които се изискват за позволително за сеч. Представи удостоверения, решение, че му е върната гората, скици от поземлената комисия в Елена и др. На базата на тези документи съм изготвил програма за сеч и съм издал разрешително. Аз откъде да знам, че някой от тях е фалшив. Свършил съм си перфектно работата и не съм нарушил законите", заявил пред "Труд" инж. Обрешков.

"Зет ми заведе представители на горското стопанство в Елена на място, а те само вдигали рамене", гневи се пък професорът.

Потресените наследници са сезирали прокуратурата, която да изясни как се издава позволително на фантом. Ощетените роднини са пресметнали, че изсечените гори струват над 30 хил. лв. "Изпратихме копие и до главния прокурор Сотир Цацаров, за да не бъде потулен случаят на местно ниво", казват потърпевшите.

Началникът на Регионалното управление по горите във Велико Търново инж. Николай Николов заяви, че той и колегите му са запознати с жалбата и по случая се извършва вътрешна проверка. Днес на място са изпратени инспектори, които да извършат оглед и да установят кой е извършил сечта. "Изискали сме и наличната документация.

От нея става ясно, че има пълно съвпадение на имената на двама покойници. В момента изясняваме доколко е законна сечта, правят се замервания на място, предстои изготвяне на констативен протокол. Когато приключим, ще изпратим всички материали на прокуратурата", каза инж. Николов.