Държавата и НЕК трябва да разкрият по какъв начин са плащани фактурите. Цялата схема трябва да стане ясна. Трябва да стане ясно на българското общество кой стои на изхода и входа на енергетиката. Това заяви Мария Капон по бТВ.

Фактурите са платени и ако това не е плащане нека всеки да го обори, каза тя. Мария Капон уточни за какви плащания става дума и как е действала самата схема.

"НЕК поема от "Уорли Парсънс" фактурите и ги осчетоводява, плаща ДДС. Съответно "Уорли Парсънс" продава вземането си, което е нормална търговска процедура. Всеки може да продаде вземането. Тя го продава на фирма Х, която обаче трябва да вземе нещо, т.е. трябва тя да има какво да плаща, за да може да си приспадне това вземане. Какво може да вземеш от НЕК освен електрически ток. Тази фирма Х реално получава ток от НЕК и правят най-вероятно протокол за приспадане, дори може би споразумение с НЕК. Пак повтарям това е законна и нормална търговска процедура", заяви Капон.

Тя посочи, че НЕК казва нещо много важно в съобщението си: освен че приключва договора си с "Уорли Парсънс", тя връща и четири фактури, за да няма такова приспадане и след това трето лице да може да изкупи.

"Можеш да продадеш на всеки един вземането си, но въпросът е дали има връзка между "Уорли Парсънс" и фирма Х. Държавата трябва да каже дали има връзка. Надявам се и г-н Богомил Манчев да има съвестта да каже как е изработена процедурата", подчерта Капон.

На въпрос как двамата министри не са знаели, че има плащания Капон заяви: Всички видяха, че министрите Делян Добрев и Асен Василев най-вероятно не са били министри. Не знам, не видях, не чух – това поведение не отива на една изпълнителна власт. В изпълнителната власт всеки носи отговорност.

"Трябва да кажем, че държавата трябва да вземе своите решения. Прокуратурата да си свърши своята власт и да се изясни целия този проект "Белене". Това не е просто проект "Белене", а една корупционна схема, която върви през годините", добави Капон.

БГНЕС припомня, че в понеделник НЕК съобщи, че е развалил скандалния договор с "Уорли Парсънс". Това стана година и половина след решението на парламента от 29 март 2012. Въпреки замразяването на проекта правителствата на Бойко Борисов и Марин Райков са продължили да плащат по 950 000 евро на месец за консултантски услуги. Поради тези тежки нарушения срещу собственика на "Риск инжинеринг" Богомил Манчев се води разследване и той е с парична гаранция от 1 милион лева. Повдигнати бяха обвинения и за длъжностно присвояване на 2 последни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров.

Вчера Иван Иванов от ДСБ изнесе факти от руския Търговски регистър, от които става ясно, че "Уорли Парсънс" е имала смесено дружество с "ИНТЕР РАО ЕЕС", в която значителен дял има "Росатом". Това дава основания на ДСБ и Иван Иванов да твърдят, че от август 2010 "Уорли Парсънс" и "Атомстройекспорт" /дъщерна компания на "Росатом" за изграждането на АЕЦ по руски дизайн в чужбина – бел.ред./ са "свързани лица по смисъла на българския Търговски закон", което е нарушение.