С публикуването на документите, предоставени от Едуард Сноудън, в. "Гардиън" направил невероятен "подарък на терористите", заяви шефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър.

По думите му огласяването на секретните документи нанесло огромни вреди на работата на британските разузнавателни служби. По неговите думи служителите от тайните служби оценявали изнесената информация като "ръководство", даващо указания на терористите как най-ефективно да избягват засичането на тяхната дейност в процеса на организиране на престъпен акт. В Уайтхол оценката за публикациите била, че тя е нанесла "най-голямата вреда в историята на западните тайни служби".

В първата си публична реч, след като встъпи в длъжност по-рано тази година, Паркър подчерта, че изнесената информация е дала предимство на терористите и е истински дар за тях, така че те можели да се измъкват от полезрението на тайните служби и да нанасят удари където си искат. Във Великобритания живеят няколко хиляди ислямски екстремисти, които гледат на британския народ като на законна мишена, допълни шефът на МИ5.