ЦРУ е имало информация за атентатите от 11 септември 2001 г., но не е могло да ги предотврати, защото е било задръстено от...информация.

Това е разкрил разобличителят на американското разузнаване Едуард Сноудън в 4-часов разговор с журналиста Брайън Уилямс от телевизия Ен Би Си. Разговорът е бил проведен в Москва. 60-минутен откъс от интервюто бе излъчен по телевизията на 28 юни, но от него е бил изрязана онази част, в която Сноудън говори за отговорността на спецслужбите за 11 септември. Руският в. "Аргументи и факти" цитира думите му:

"Знаете ли, ние все пак разполагахме с цялата информация за планирания терористичен акт. Имахме всички телефонни разговори и ЦРУ знаеше които са тези момчета. Проблемът бе не в това, че ние не можехме да се доберем до нужната информация, проблемът е в това, че ние просто не разбрахме какво представлява тази информация...Проблемът е, че масовото следене събира толкова много информация, че вече е невъзможно да се справим с нея. В тази купа сено, която ние бяхме събрали, има информация за всеки американец, но тя е толкова много, че ние вече нищо не разбираме. Ако...разполагайки с такава информация, ние допускаме събития като терористичния акт на Бостънския маратон, пропускаме тези хора, чиито имена руските спецслужби ни бяха казали предварително, може ли да говорим, че това е най-добрият начин да защитим живота на американците?", попитал Едуард Сноудън.