На пресконференция на ГЕРБ, свикана по повод идеята за задължително гласуване и позицията на ГЕРБ относно отказа за строежа на „Южен поток”, от партията обявиха, че искат предсрочните избори да се състоят на 29 септември.
„В малкото дни, оставащи на 42-то Народно събрание, е невъзможно да бъде реализирана промяната. Заради това подкрепяме идеята след провеждане на референдум да се въведе задължителното гласуване. Ние сме за избори през месец септември. Настояваме идеята за задължително гласуване да бъде реализирана паралелно с въвеждането на електронно гласуване, което е много важно за българите, живеещи в чужбина”, заяви заместник-председателят на парламентарната група Цецка Цачева.

От ГЕРБ настояват за незабавно провеждане на референдум. „Ние събрахме нужните 500 000 подписа на граждани, съгласни с тази идея”, припомни Цачева.

„Ясно подчертахме, че всеки един ден на това правителство е вредно за държавата. Изказването на премиера Пламен Орешарски постави страната ни в унизително положение”, категоричен беше депутатът Димитър Главчев. „Оттук насетне трябва да се зададат и други въпроси - дали е подписан друг договор за „Южен поток” и дали ще има неустойки. Ако има неустойки, ще трябва виновните да понесат отговорност”, добави той.

„На Пламен Орешарски не му вярваме и затова настояваме БЕХ незабавно да спре плащанията по проекта. Убедени сме, че управляващите говорят различни неща в България, в ЕС и в Русия. Според нас има реална заплаха за националната сигурност на страната ни, тъй като ще трябва да се плати санкция, ако има такъв договор и не се представя. Ние нямаме представа какви са клаузите в договора с „Газпром”. Настояваме договорът да бъде публично оповестен, за да знаем какви са загубите за страната ни”, заяви и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър беше категоричен, че заради ситуацията около проекта „Южен поток” трябва да има консултативен съвет при президента. Според Цветанов сме свидетели на една безпомощност на правителството. Проваленият проект ще има тежки последици за българския народ. Цветанов заяви, че този проект е обвит от задкулисие и корупция и прокуратурата трябва да разследва сделките около „Южен поток”.

„Ще поискаме обсъждане на въпросите за референдума и въвеждане на задължително гласуване. Ако искаме да имаме избори през септември, до 29 юли трябва да се разпусне парламента, за да има избори на 29 септември”, коментира Цецка Цачева.

На въпрос дали ГЕРБ ще продължава да присъства в Народното събрание, Цачева отговори: „Ние ще бъдем там, защото очакваме да бъдат прокарани текстове, които са в ущърб на страната”. По думите й, именно в този период ГЕРБ очаква да бъде прокаран законът за Сметната палата. „ГЕРБ ще се държи отговорно като опозиция и ще бъде коректив на това, което се случва”, заяви Цецка Цачева.