Най-старото кино в света, където са прожектирани първите филми на братя Люмиер през 1899 г., ще отвори отново врати в град в Южна Франция след основен ремонт.

Бляскави лилави седалки заменят прашните столове, свежа жълта боя и мозайка красят фасадата, а на мястото на старите килими са направени дъбови подове. Кино "Еден", което затвори врати през 1995 г., е напълно готово за церемонията по откриването.

Актрисите Жулиет Бинош и Натали Байи и режисьорът Роман Полански са сред звездите, които се очаква да присъстват на утрешната церемония в град Ла Сиота, близо до пристанищния град Марсилия.

Именно в кино "Еден" братя Люмиер прожектират първите си движещи се образи пред 250 смаяни зрители на 21 март 1899 г. Още преди това братята показвали работата си на други места, първо в богатия дом на баща си, а след това и в други кина, които вече не съществуват.

С течение на времето "Еден" се превръща едновременно в кино и театър и множество френски кино звезди като Ив Монтан и Фернандел са играли там в началото на кариерата си. Но през 80-те години на миналия век за киното настъпват тежки времена, когато тогавашният му собственик е убит от крадци, опитващи се да задигнат парите му.

След това сградата отваря врати само за една седмица всяка година, за да приеме фестивал на френскоезични филми до затварянето й през 1995 г. Поддръжниците на стария, исторически паметник не се отказват от борбата си за повторното й отваряне, но едва когато Марсилия е обявена за европейска столица на културата за 2013 г., местните власти дават съгласието си за ремонта на стойност 6 милиона евро.

"Еден" ще работи като нормално кино, ръководено от частен оператор, а посетителите ще могат да разглеждат и постоянна изложба, посветена на ранните години на анимационното кино. На фасадата на сградата ще бъде поставена лазерна инсталация, която вечер ще изобразява влак в чест на филма от 50 секунди "Пристигане на влак в Ла Сиота", заснет от братя Люмиер през 1895 г.