Кърлежите взеха първата си жертва за тази година. Възрастна жена почина от марсилска треска в началото на този месец в Областната болница в Пловдив. Новината беше потвърдена от началничката на Инфекциозното отделение в лечебното заведение д-р Мария Пишмишева-Пелева.
Близки на починалата М.Л. разказаха, че тя се чувствала зле в продължение на няколко дни, но като не знаела каква е причината, не потърсила лекар. Смятала, че ще се оправи. Спирал я и фактът, че имала пропуски в здравното осигуряване. Била затруднена финансово, три месеца по-рано починал съпругът й и още се отърсвала от шока. Когато по тялото й избили обриви, все пак отишла на доктор. Още два-три дни пила изписаните й медикаменти за алергия, но се влошила и се наложило да постъпи в болница и да плати над 800 лева в НАП, за да може да се лекува. Едва тогава кърлежът бил открит под гърдата й. На третия ден починала от тежката и нелекувана навреме инфекция, съобщава "Марица"

Пациентката постъпи при нас в много тежка шоково състояние, поясни д-р Пелева. Престоят й в болницата беше само три дни, почина от полиорганна недостатъчност. Но не може да се каже дали това е от фатално отлагане на лечението или се дължи на злокачествено протичане на болестта. Марсилската треска е с 2-4 процента смъртност и макар доскоро да се смяташе за доброкачествено заболяване, вече не е така. Ако е злокачествена форма, може още на втория ден да доведе до смърт.

Добре е хората да имат предвид, че Пазарджишко е ендемичен район за кърлежово преносими инфекции, казва д-р Пелева. Това е първият смъртен случай за тази година. Но почти не минава лято без жертви. За 2013 година починалите от кърлежово преносими инфекции са двама в нашата област.

Всяко от тези заболявания (в тази група са още лаймската болест и кримската треска) има своя специфика, процент на злокачествено протичане и смъртност. Хората в квартала на починалата - "Запад" коментират, че това лято и кърлежи, и бълхи, и влечуги при тях ще има в изобилие.

Тревите в междублоковите пространства, покрай тротоарите, както и между плочките, на места са избуяли като джунгла, височината им е над метър. Измежду тях, особено в покрайнините на квартала - около бившето ДЗС и "Топливо", излизат и смокове.