Президентът на Сирия Башар Асад обяви всеобща амнистия, съобщи държавната телевизия на страната. Министърът на правосъдието Наджем ал-Ахмад заяви, че указът бил издаден с оглед "обществена прошка, призиви за сплотяване на нацията и съвместно съществуване на фона на постигането на редица военни победи от армията".
За момента не е известно кой ще бъде включен в сегашния акт на помилване. Правозащитни организации твърдят, че сирийското правителство държи десетки хиляди затворници, където мъченията и злоупотребите са системни. От началото на бунта срещу Асад през март 2011 г. режимът определи всички дисиденти като "терористи" и произволно хвърли хиляди хора в затворите, по данни на правозащитни организации.

Това не е първият случай, при който Асад помилва затворници. На 29 октомври 2013 г. той обяви амнистия за дезертьорите и отклонилите се от военна служба. Тогава мярката бе съотносима за всички престъпления, извършени до момента.

Следващото помилване бе оповестено на 16 април. Както уточни сирийската телевизия - на амнистия подлежат "всички, които са осъдени до 16 април". В президентския указ се отбелязва, че осъдените на смърт "ще отбият наказанието си чрез принудителна работа". Наблюдатели посочват, че декрета на Асад се явява част от програмата на сирийското ръководство по нормализация на обстановката в страната.

Още една амнистия бе обявена в Сирия през януари 2012 година - тя имаше ограничен характер. Засягаше хората, които са арестувани за антиправителствени речи по улиците.