Сърбия се отказва от проекта "Южен поток" на този етап. Това заяви вицепремиерът на страната Зорана Михайлович. По думите му това е позицията на Белград, след като и България временно замрази работата по газопровода.

Михайлович заявиал пред местното издание Blic, че докато се водят преговори между България, ЕС и Русия, Сърбия няма ход. Или поне не докато Русия не реши да промени отново трасето на газопровода. "Но със сигурност и двата сценария означават забавяне на работата у нас", посочи вицепремиерът на Сърбия.

Сръбските медии коментират, че решението на България е продиктувано от искането на Европейската комисия за спиране на проекта и от обвиненията към София, че, продължавайки работата по "Южен поток", нарушава европейски договори.

Освен това ЕК скастри България, че е нарушила правилата на търга, като е привилегировала руски и български компании, които да строят тръбата. В допълнение Брюксел иска да постигне двустранно споразумение за изграждането на газопровода в съответствие с нормите на Третия енергиен пакет, предаде iNews.bg

"Бъдещето на проекта зависи преди всичко от Европейската комисия, държавите членки на ЕС и Русия. "Южен поток" е важен за нашето развитие и като енергиен проект и е ясно, че Сърбия е една от страните, през които газопроводът трябва да мине, но ние сме единствената страна, с изключение на Русия, която не е членка на ЕС", обясни министърът на енергетиката Александър Антич.

Припомняме, че само преди дни Антич обяви пред "Ройтерс", че Сърбия не планира да прекратява работата по "Южен поток" и че проектът е важен за енергийната сигурност на цяла Европа.