МВФ понижи прогнозите си за растеж на световната икономика заради "несполуките" на бурно развиващите се страни и бюджетната и валутна несигурност в САЩ.

След като нарасна с 3,2% през 2012 г., световният брутен вътрешен продукт се очаква да се повиши само с 2,9% тази година и с 3,6% през 2014 г. или съответно с 0,3% и 0,2% по-малко от прогнозите през юли, съобщи МВФ преди общото си събрание във Вашингтон.

"Растежът на световната икономика напредва с малка скорост" и не са изключени "нови кризи", отбелязва фондът в доклада си за полугодието. В него Европа вече не е основният източник на безпокойство. МВФ повиши прогнозата си за 2013 г. за еврозоната на +0,1% спрямо -0,4% през юли и запазва прогнозата си за растеж от 1% през 2014 г., отбелязвайки доброто представяне на Германия и Франция.

Фондът обръща най-голямо внимание на САЩ, страната, която със сигурност ще бъде основният двигател на световния растеж, но ще остане възпрепятствана от големи бюджетни съкращения, ако не се постигне споразумение в Конгреса. В резултат на това МВФ намалява прогнозата си за растеж на американската икономика през 2013 г. на -0,1% спрямо 1,6% през юли и на -0,2% през 2014 г. спрямо 2,6%, прогнозирани през юли.

Фондът смята, че бюджетната парализа, обхванала САЩ от една седмица, може да бъде "много болезнена", ако се проточи. МВФ се безпокои също така от последиците от промяната на насоката на американската централна банка ФЕД, която скоро може да намали инжектирането на ликвидни средства и това да създаде риск от увеличаване на изтеглянето на капитали от бурно развиващите се страни.

Последиците могат да са още по-силни, тъй като Китай и "нарастващ брой" бурно развиващи се икономики достигат до края на цикъл, при който постигаха главозамайващ растеж, отбелязват авторите на доклада. Спрямо юли фондът предвижда значителен спад на растежа в Индия през 2013 г. (-1,8% спрямо 3,8%) и в Русия (-1,0% спрямо 1,5%), докато Китай ще бъде най-сериозно засегнат през 2014 г. (-0,4% спрямо 7,3%). В краткосрочен план фондът отбелязва риска от нови несполуки, идващи от тези страни, най-вече от тези, които зависят главно от чуждестранни инвестиции, за да се финансират, и ги призовава да започнат нов кръг основни реформи.