Част от парапета на „Пон дез ар“ (Моста на изкуствата) в Париж, обкичена с хиляди катинари, се е срутила в неделя следобед и заради инцидента се наложило преминаването да бъде временно забранено, съобщи Франс прес. „Пон дез ар“ е известна туристическа атракция, не само защото е в близост до Лувъра, а и защото влюбени от цял свят закачат на парапетите му катинари и след това хвърлят ключа в Сена като символ на неразрушимостта на своята връзка.
Заради огромния брой на катинарите обаче сега пострада самият мост. Практиката да се заключват катинари по парапета предизвика полемика в Париж. Кметството обяви, че търси „алтернатива на художествената и екологичната солидарност“, тъй като тази практика създава „проблеми за безопасността и естетиката“.

Обичаят съществува и на много други места – има го и в Германия, Русия, Китай, Италия. Смята се, че началото му е поставено с книгата на Федерико Моча „Желая те“ (Ho voglia di te), по която бе направен и филм. В нея героите заключват такъв катинар на моста „Милвио“ в Рим.

На парижкия „Пон дез ар“ катинарите бяха ограничавани до 2010 г., но в крайна сметка „обхванаха“ всичките 150 м от парапета, а след това се разпространиха и по други парижки мостове.  Напоследък няколко „любовни катинара“ се появиха дори и по Айфеловата кула, пише АФП.