Процентът на момичетата в гимназия, опитвали поне веднъж стимуланти, вече е равен с този на момчетата. Това сочат данните на Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Страната ни пък е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от учениците.
„И ми дадоха нещо, което уж било като трева, а то е било хероин. И ми хареса. Уж не можеш да се закачиш, все едно пушиш цигари, обаче се оказа съвсем различно”, казва пред bTV наркоман, който опитва дрогата за първи път през 1995 г. – тогава 16-годишен.

Компанията му е от по-големи, а той няма представа колко лесно е да се „закачиш”. Следващите години му поднасят живот в мизерия, кражби, арести, накрая и 3-годишна ефективна присъда за грабеж.

„Минимум 100 лева ти трябват за хероин. И го смесваш с амфетамин”, допълва мъжът. На 35 години, в момента той е на метадонова програма, но казва, че последните 20 години от живота си сам е пуснал в канала.

Според експертите през последните години у нас се наблюдава тенденция за повишаване на употребата на амфетамини сред учениците от 9 до 12 клас.

„Най-често се употребяват в заведения или преди да се отиде в заведение. Когато зададем въпроса - защо употребявате, учениците най-често казват - от любопитство, от скука... Преди години можеше да се каже, че повече момчетата употребяват, но вече се сближават двете групи и почти на едно ниво са”, обяснява Александър Панайотов, ст. експерт в Националния фокусен център за наркотици и наркомании.