Руски съд осъди двама мъже, признати за виновни за убийството на известната журналистка Анна Политковская на доживотен затвор, а други трима получиха дълги присъди затвор за участие в убийството.

Чеченецът Рустам Махмудов, който беше осъден за произвеждането на фаталните изстрели срещу Политковская, и неговият чичо Лом-Али Гайтукаев, обвинен в организирането на престъплението, бяха осъдени на доживотен затвор от Московския градски съд, съобщава РИА "Новости".

Двамата братя на Махмудов Джабраил и Ибрахим бяха осъдени на съответно 14 и 12 години затвор в наказателна колония, а бившият московски полицай Сергей Хаджикурбанов получи 20-годишна присъда. Стрелбата на 7 октомври 2006 г. срещу Политковская, репортер на либералния вестник "Новая газета", която беше ожесточен критик на тактиките на Кремъл в Чечения, шокира света.

Осем години след престъплението следователите все още не са открили човека, който е поръчал убийството на журналистката и семейството на Политковская съобщи, че е разочаровано от факта, че съдебният процес не се е приближил до проследяването на главния организатор.

Но говорител на руския Следствен комитет, който проведе разследването, обеща да продължат опитите за изправяне пред съда на поръчителя на убийството.