Европейският парламент даде зелена светлина на ново законодателство за борба с тютюнопушенето, но отхвърли идеята електронните цигари да бъдат продавани изключително в аптеките.

Електронните цигари няма да бъдат считани за лекарство, решиха мнозинството от евродепутатите. Така те ще продължат да се продават в специализираните магазини.

Мнозинството депутати от десницата отхвърлиха предложението на Европейската комисия електронната цигара да бъде считана за лекарство, тъй като последиците от нея за здравето не са известни. Този вид цигари обаче ще бъдат забранени за продажба на непълнолетни и няма да могат да се рекламират.

Текстът, който трябва да бъде предоставен за одобрение от представителите на 28-те държави-членки преди да влезе в сила, предвижда също предупрежденията за вредата от цигарите да заемат 65% от площта на цигарените кутии, а марката на производителя да се намира в долния край на кутията.

"Леките" цигари ще продължат да се продават противно на предложението на Европейската комисия за забраната им. За сметка на това ароматизираните цигари ще бъдат забранени, но за "ментоловите" цигари ще бъде въведен преходен период от осем години след утвърждаването на закона