Българската енергетика се намира на критичен етап от развитието си и това е резултат от серия политически грешки и недостатъчно добре направени сметки, каза вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева на енергиен форум.

По думите на Бобева, България се нуждае от балансирана и дългосрочна стратегия за развитие на сектора. Тя заяви, че в програмата на правителството е поставена амбициозната задача за спасяване на българската енергетика.

Според вицепремиера за първите 100 дни управление на кабинета са били направени промени, които са успели да потушат пожари в сектора.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов посочи, че състоянието на енергетиката у нас е тревожно и то по цялата верига.

Айолов също смята, че причина за това са сметки, които не са направени добре. В България се получи бум на ВЕИ, когато бе завладяна от световната икономическа криза, изтъкна заместник-министърът.

По думите му това е довело до дисбаланс и проблеми по цялата верига – като се почне от въгледобива и се стигне до цената за крайния потребител.

За първото тримесечие на 2013 г. нарастването на произведената електроенергия от ВЕИ е 51,2%. През 2012 г. спрямо 2011 г. ръстът е 40,7 на сто.

За периода 2009 - 2012 г. са присъединени 1650 мегавата ВЕИ-централи, от които вятърните са 675 мегавата, а фотоволтаичните 976 мегавата.