Учебно помагало по сексуално и репродуктивно здраве, предназначено за ученици от 5 до 8 клас, разбуни духовете сред родители на тийнейджъри. Поразлистили страниците с деликатната тематика, майки и татковци изпаднали в потрес, откривайки, че съдържанието на част от учебните теми си е чиста проба “детско порно”, както откровено го наричат някои. Една от темите е посветена на сексуалните фантазии, пише "Марица".В това занимание, предвидено за 90 минути, деца от 6 клас със затворени очи трябва да слушат музиката и да изградят еротични ситуации. След това всеки споделя фантазиите си с избран партньор. Следва групово обсъждане - какви са най-честите ми сексуални фантазии, с кого, къде и какво си представям, че правя и др. В други занимания пък родители прозряха подтикване към хомосексуализъм и дори към проституция.

Срещу учебното помагало вече дори е пусната жалба до главния прокурор на републиката Сотир Цацаров. Сигналът е подаден от госпожа Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици,и от адвокат Раденко Григоров. Жалбата е срещу авторите на помагалото - Юлия Попова, училищен психолог, член на Българската асоциация по приложна психология и Митко Маринов, “консултант по организационно развитие, 3 ММ-Консулт”.

“Под благовидния на пръв поглед предлог, че са създали “уникален образователен пакет”, неделим елемент от който е и въпросното “първо българско ръководство по сексуално и репродуктивно здравно образование”, съответните двама измежду 15-те автори на това, без съмнение изключително четиво, според нас директно и - уверени сме - напълно съзнателно чрез съставените от тях текстове в “ръководството” подбуждат (чл.20, ал.3 от НК) към извършване на тежки развратни престъпления по Раздел VIII от Глава втора от Особената част на Наказателния кодекс на РБ, вкл. към склоняване на малолетни и непълнолетни към проституция”, мотивират жалбата си вносителите.

И обосновават твърдението си с цитат. На стр. 137 авторката на текста на “Сесия “Изясняване на ценности” към тема “Моята личност”, изисква от водещия учебното занятие да прочете на обучаваните от него деца “Приказката за Момичето и корабния дърводелец”. В тази “приказка” може да се прочете: “Корабният дърводелец отговорил (на младото момиче - б.н.): “Ще изпълня молбата ти, но искам преди това да преспиш с мен. Накрая (младото момиче - б.н.) решило да изпълни условието на корабния дърводелец”.

В друго занимание пък е предвидено водещият да раздаде на децата материали за алтернативната сексуалност, като те трябва да влязат в различни роли: на гей, който крие ориентацията си от родителите си, на лесбийка на 30 години, омъжена, но нещастна в брака си. На малолетна проститутка, на бисексуален мъж, който е семеен, но поддържа сексуални връзки и с двата пола, на транссексуален, който демонстративно се облича като секси дама и обмисля хирургическа промяна на гениталиите...

Дали главният прокурор ще съзре в атакуваните текстове склоняване към хомосексуализъм, проституция и сводничество, предстои да разберем. Родители от Пазарджик обаче смятат, че така нареченото помагало е учебник по разврат. И че темите, така поднесени, могат да нанесат непоправими вреди в детското съзнание. И че помагалото с обем от 352 страници е изпълнено изцяло с твърдения в духа на господстващите на Запад нови идеологеми на джендър теорията - една псевдонаука, приета под натиск на гей лобито, чиято единствена цел е превръщане на сексуалните извращения в норма. Много от тези твърдения нямат абсолютно никакво научно основание, други са направо абсурдни и противоречат на действителността, но въпреки това са налагани по чисто политически причини, пишат в коментарите си пазарджиклии.