Свещички, цветя и играчки в памет на загиналите в катастрофи деца и младежи наредиха пред сградата на Общината в събота излезли на протест майки и татковци. Те бяха поставени до снимките на малчугани и тинейджъри, които са станали жертви на пияни и безразсъдни шофьори. Своето недоволство изразиха предимно млади майки и татковци, придружени от малчуганите си, бебета в колички, както и бременни жени. Сред тях бяха тризнаците Камен, Мина и Стоя в компанията на други многодетни семейства.
Обявеният поход на живота не се състоя, но с мълчалив бунт повече от 100 млади родители и деца изразиха недоволството си от състоянието на уличната мрежа, нехайството на шофьорите и липсата на наказания. Инициативата се проведе в над 10 града на страната. Повод за протеста стана убийството на пътя на 4-годишния Паоло от Стара Загора, който бе премазан от лъскав джип в пешеходната зона на града.
„Спасете живота на пешеходеца“ и „Стига безумие! Дай предимство на живота“ бяха сред апелите, които организаторите отправиха към шофьорите по пътищата.
„Подбираме предварително местата, откъдето минаваме и пресичаме и заради безопасността ни, и заради факта, че не всички улици и особено тротоари са достъпни за колички. Подлезите са не просто в ужасно състояние, но в тях не може да се слезе с количка. Пресичаме само на пешеходни пътеки“, разказа Мариана Матеева, която е майка на 4-месечната Гергана.
Редом с организаторите на протеста застана и почерненото семейство на Пламен и Мая Митеви, които загубиха 16-годишната си дъщеря през 2009 година, след като камион й отне живота на бул.“България“.
„Изпълнителната власт не си върши работата. Законът за движение по пътищата е почти един и същ и в България, и в Румъния например. Там обаче правилата се спазват, защото шофьорите знаят какви санкции ще отнесат в противен случай. Знаят също, че в България такава опасност няма и затова като преминат границата карат като луди“, коментира Митев. Той вярва, че никой шофьор не иска целенасочено и умишлено да убие нито дете, нито възрастен човек, но превишената скорост, с която се кара безконтролно, често води точно до това. „Настояваме за строги санкции за шофьорите, отнели живот. В останалите европейски страни при сходни условия те получават ефективни присъди, а тук минават метър с условни“, заяви още почерненият баща.
Организаторите подчертаха ужасното състояние на пешеходните зони и градската инфраструктура, както и факта, че пешеходните пътеки са обезопасени под 30% от необходимото. Според тях пътеката трябва да привлече вниманието на шофьора, за да се огледа. Местата за пресичане трябва да са придружени от фотоволтаични мигащи знаци, които са монтирани в града, но на много малко места. А най-лесното според хората е поне пешеходните пътеки да се обновяват редовно. За пример бе посочена червената пътека на ул.“Плиска“.
Хората не пропуснаха да попитат и защо никой представител на отговорните институции не дойде да се срещне с тях въпреки широкото медийно разгласяване на протеста, както и факта, че е пуснато уведомление в Общината за неговото провеждане. 
„Длъжен беше някой да дойде да застане до нас. Вярно е, че не сме канили никой представител на властта, но не сме канили и дошлите десетки майки и деца“, недоволстваха организаторите.