ДПС просто първи оповестиха това, което се очакваше. Следващи избори обаче не им гарантират това, което имат сега. ДПС не са зависими от това, което става извън страната. Това обяви пред Кеворк Кеворкян и предаването „Всяка неделя” депутатът от БСП Янаки Стоилов.
„На задължителното гласуване можем да гледаме като позиция на политиката срещу комерсиализацията на принципа - 1 долар, 1 глас. Оказа се обаче, че партиите не могат да убеждават хората и да ги привличат към това, което предлагат. За пореден път стана така, че всички поръчват, а БСП плаща. Това става рецидив. БСП обаче има винаги последващ избор, защото истинската левица не може да не проектира бъдеще. В България за първи път поставихме БСП да приеме курс на радикални леви реформи. Такива политически примери пробиват в Европа”, обясни Стоилов.

Той не споделя тезата, че кабинетът е използван като изкупителна жертва. „Кабинетът предприе и въведе решения през парламента за регулиране на банковия сектор, за промени в отношенията между търговци и потребители. Това обаче не мина на преден план. Кабинетът направи много в първите месеци, но във втората половина изостана. Хората не припознаха ролята на БСП като мандатоносител. Явно БСП има нужда от ново ръководство, но по начин, който няма да донесе сътресения в партията”, каза още Стоилов.