ОББ, списание National Geographic България и National Geographic Channel България връчиха първа награда на астронома от БАН Галин Борисов по време на официалното откриване на изложбата „Светът в един флаг“. Изложбата, която може да бъде разгледана на Моста на влюбените до 20 октомври 2013 г., е посветена на едноименния фотографски конкурс и включва 40 от най-добрите фотографии на участниците от надпреварата.

„Подкрепихме конкурса и изложбата „Светът в един флаг“, защото сме убедени, че вдъхновението и желанието да представиш различна гледна точка с помощта на собственото въображение трябва да се стимулират. ОББ съдейства и партнира на десетки културни прояви, за да може все повече таланти и техните произведения да намират реализация“, каза Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“, Обединена българска банка.

Конкурсът „Светът в един флаг“ беше организиран от ОББ, списание National Geographic България и National Geographic Channel България по случай 125-годишния юбилей на Националното географско дружество. Условието беше участниците да представят интерпретация на флага на Дружеството, придържайки се към неговата цветова схема – синьо, кафяво и зелено. 10-членно жури, съставено от дизайнери, фотографи, редактори и представители на организаторите, оцени творческия замисъл и качеството на всяко едно предложение и определи победителите.

„От името на Санома Блясък България, издател на списание National Geographic България, и от името на нашите колеги от National Geographic Channel България бих искал да изкажа благодарностите ни към ОББ за подкрепата на конкурса и за това, че споделят ценностите на National Geographic”, посочи Николай Караджов, директор издания в Санома Блясък България.

Галин Борисов от Варна спечели журито със своя флаг „Планински импресии”. Победителят е докторант в Института по астрономия, както и в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Българската академия на науките. В първата петица се класираха още: Свилен Панайотов от София с флаг „Човек и земя”, Давид Манолов от Етрополе с флаг „Светът през моите очи”, Елеонора Гаврилова от Мездра с флаг „Небе, земя, вода” и Красимир Матаров от Благоевград с флаг „Цветен свят”.

Наградата на публиката и чек за 125 щатски долара спечели Димитър Тодоров от Пловдив с флаг „Висящи между небето и земята”. Неговият проект събра най-много гласове на сайта 125natgeo.bg. Всички флагове, участвали в конкурса, могат да бъдат разгледани на 125natgeo.bg.


За конкурса „Светът в един флаг“

Конкурсът „Светът в един флаг“ беше организиран от списание National Geographic България, National Geographic Channel България и Обединена българска банка по случай 125-годишния юбилей на Националното географско дружество. Всеки участник трябваше да сглоби флаг от три свои снимки, като се придържа към цветовата схема на официалния флаг на Дружеството – синьо, кафяво и зелено, символизиращи небето, земята и водата. Близо 1800 бяха предложенията за българска интерпретация на флага на Националното географско дружество, които взеха участие в конкурса „Светът в един флаг”.