Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров беше изненадващо освободен от поста си вчера. Днес той коментира, че няма мотив за уволнението му. Според него докладът на Инспектората към Министерството на здравеопазването, който е посочен като мотив за отстраняването му, е тенденциозен. Павел Александров твърди, че има и друг доклад, отговор на който е изпратил на 4-ти октомври. Заповедта за уволнението му обаче е от 30-и септември, което по думите му означава, че в министерството дори не са го чели.

Бившият вече директор на Фонда каза, че не се притеснява от нищо: "Всичко, което е харчено, е било в интерес на децата и придружителите им. Наемал съм апартаменти в посолските комплекси, има и договор с апартамент в Париж. Естествено всичко е заплащано по правилата на Фонда".

Павел Александров призна пред БНР, че от осем месеца работи под абсолютен натиск. Постоянно пиша доклади, обяснявам се за неща, които за мен са абсурдни и между другото се занимавам с лечение на деца. Правят се нескончаеми проверки, затрудняват работата, обясни Александров.

Изпълнителният директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет към Фонда Красимира Величкова коментира, че отстраняването на Павел Александров е тенденциозно, неаргументирано и политическо, каквито са последните отсранявания на хора, които ръководят различни агенции:
Притеснителното е, че това се прави без оглед на професионалните компетенции и какво е направил г-н Александров и екипът му.

Според Красимира Величкова в направената проверка от Инспектората се констатират административни нарушения, които не вредят на финансовата дисциплина на Фонда и не поставят под риск живота на децата. Тя каза още, че заради всичките административни неразбории практически Фондът не може да върши своята дейност.