Руската журналистка Анна Политковская, която спечели международно признание за разобличаването на престъпленията в чеченската война, е била подложена на фалшива екзекуция шест години преди да бъде убита. Това разказа в интервю за БНР правозащитничката и нейна приятелка Оксана Челишева, която вчера откри среща в Сараево, посветена на загиналата журналистка.

Политковская беше убита на 7 октомври 2006 година в асансьора на блока, в който живеела. Заплахите за жовота й, обаче започнали доста по-рано, разказва Оксана Челишева.

Ако не греша, това е станало през 2000 година, след като е разговаряла със свидетели за извършени престъпления от руски военни в едно от планинските села. На връщане са я задържали и хвърлили в яма. Няколко дни я смятаха за безследно изчезнала, но хората, които й помогнаха за това пътуване успяха да съобщят в Москва и се вдигна шум. Именно затова не успяха да я убият, въпреки, че я бяха подложили на инсценирана екзекуция. Но все пак я освободиха, разказа Оксана Челишева.

Челишива, която научила за смъртта на Политковская във Варшава, на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, твърди, че руската делегация направила всичко възможно да не се говори за смъртта й там.