Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това прогнозира пред БНТ математикът и експерт по изборите проф. Михаил Константинов. „Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат“, обясни той относно задължителното гласуване.

Според Константинов има реформи, които могат да бъдат приложени в изборното законодателство за предстоящите избори, като например свалянето на възрастта за гласуване. Задължителния вот обаче не е сред тях. „От друга страна, догодина този въпрос изобщо няма да стои, така че моята прогноза за съжаление е леко песимистична - че от това нищо няма да излезе. Това беше поредната пушилка, която се вдигна, с цел да не се говори за важните неща“, обясни той.

Константинов припомни, че събраната подписка за иницииране на референдум за промени в изборната система отлежава в парламента и съдбата й трябва да бъде решена до дни, тъй като давността й изтича. „В крайна сметка подписката ни задължава да разгледаме въпроса. В момента председателят на парламента играе доста мръсна игра като изобщо не придвижва тази преписка. Да се надяваме, че след като неговият началник по партийна линия каза нещо в тази връзка, въпросът ще се придвижи“, заяви Константинов.

По думите на професора, резултатите от задължителното гласуване биха били трудно прогнозируеми. „Необходима е много сериозна информираност и дебати по темата“, смята Михаил Константинов.