Искаме лихвата да стане по-пазарна, да зависи от пазара, а не да се определя по усмотрение на Управителния съвет на банките. Това заяви в "Студио БГНЕС" депутатът от КБ Румен Гечев, пред водещата Дияна Тушева.

Той смята, че нямат основание тези колеги, които твърдят, че условията в България са различни. Няма логика лихвата да се формира по различен начин в Германия и в България, които и двете са страни-членки на ЕС, заяви Румен Гечев.

Гечев е убеден, че не е правилно да се променя лихвата със задна дата. "Банките оперират с нашите пари. Те носят отговорност. Има нарушен баланс на интереси, който трябва да бъде възстановен", заяви той и добави, че законодателят наблюдава с години този дисбаланс и не взима необходимите мерки.

Гечев посочи, че от първия ден на новия парламент се работи за преодоляването на тези проблеми, като се изработи съответното законодателство. "Първото, което ще се промени е лихвата. Тя ще стане по-пазарна. Има политическа подкрепа и консенсус между експертите, които работят по този въпрос", заяви той.

"Второ, с въвеждането на таксите банките повишават лихвата. Тези неща трябва да бъдат силно редуцирани и направени по-прозрачно", подчерта Гечев. Той заяви, че законодателите обсъждат и въпроса за отмяната на таксата за предсрочно погасяване на ипотечните кредити, както е и при потребителските кредити. Гечев обеща, че след като бъдат изяснени всички текстове по закона ще бъдат поканени и НПО, за да обсъдят предложенията.