В ЕС може да бъде наложено ограничение на електронните цигари и по предложение на Европейската комисия /ЕК/. Мярката ще бъде обсъждана в европарламента, предаде Би Би Си.

Това ще стане в рамките на промяната на ред закони в ЕС, засягащи различни тютюневи продукти. В световен мащаб продажбите на електронни цигари се увеличиха лавинообразно, но техни противници твърдят, че тази популярност е опасна и подтиква младите хора към пушене. Устройствата подкопавали годините борба срещу тютюневия дим и могат да бъдат особено вредни по отношение на децата и непушачите. Производителите на електронни цигари /устройството превръща никотина в пара, която се вдишва – бел. ред./ са на мнение, че чрез тях могат да бъде спасен животът на милиони хора, тъй като те ограничават сериозно болестите, свързани с тютюнопушенето.

В момента се обсъжда нова евродиректива по отношение на тютюневите изделия, която, ако бъде приета, може да се превърне в закон от 2014 г. Сред другите предложения за ограничения в пакета са: по-големи предупредителни надписи на пакетите с цигари за продажба в рамките на ЕС; забрана на аромати като ментол и ванилия, които маскират горчивия вкус на тютюневия дим; забрана на квалификации като "леки", "меки" и "по-малко катран", които подвеждат пушачите; забрана на дъвченето на тютюн, въпреки че за Швеция тя няма да важи; забрана на пакетите с по 10 цигари и тънките цигари, използвани като правило повече от жените.

Според сегашните изисквания предупредителните надписи за опасностите, които произтичат за здравето от пушенето, трябва да заемат минимум 30% от площта на едната страна на кутията и минимум 40% от другата. В пакета от нови мерки също има предложение всеки пушач сам да свива цигарите си.

По данни на еврокомисията 700 000 европейци /колкото е населението на градове като Франкфурт или палермо/ умират всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето. Разходите, свързани с това /лечение, загуба на трудоспособност и т.н./ се изчисляват на 25,3 млрд. евро годишно.