Съпругата пуска любовни бележки на съпруга си. По този начин евродепутатът Томислав Дончев описа отчета на премиера Пламен Орешарски за първата една година от управлението.

Документът е дълъг 170 страници и е изключително интересен, обяви на брифинг в централата на ГЕРБ Дончев. От него става ясно, че премиерът е доволен от своите министри, а те са доволни от него и от себе си, анализира Дончев. Той стигна още по-далеч и обяви, че този документ трябва да бъде изучаван от студентите по политически науки, история, психология и психиатрия.

Не се сещам за друг случай на такова колективно скъсване с действителността, заяви Дончев, според когото отчетът на кабинета "Орешарски" е ярко доказателство за това, че подобни симптоми, изучавани от психиатрите, могат да се наблюдават и при големи групи от хора, в случая министри от едно правителство.

Зад потока от думи в отчета на премиера Пламен Орешарски е неизказано друго – "провалихме се, извинете", обяви Дончев.

В ГЕРБ не са съгласни с отчетените от Орешарски успехи по отношение на системата за управление на европейски фондове. Изпуснати са няколко факта - че са прекратени плащанията по две оперативни програми; че не е ясно кога България ще започне този програмен период; че не е ясно кога ще започнат плащанията по текущия период и други, заяви Томислав Дончев.

В отчета няма и коментар за това, че близо 90 общини искат да искат да си прекратят всички проекти в секторите "Води" и "Отпадъци" заради начина на управление на Оперативна програма "Околна среда", настоя Дончев.

Този отчет няма нищо общо с действителността, не си правете труда да го четете, предложи от своя страна Димитър Главчев. Отчетени са големи успехи в сектор "Финанси", като се говори за повече събрани пари от НАП и митниците, анализира той. Събраните пари са 123 млн. лева при годишна програма от 2 млрд. лева - умножете 123 млн. лева по три и пресметнете дали ще се изпълнят приходите при положение, че първото тримесечие винаги е най-силно, призова Главчев.

От ГЕРБ отново скочиха, че в отчета на премиера липсва информация за състоянието на енергийните дружества, което според Ивайло Московски се оказва най-голямата тайна в тази държава. "Тотален провал" според Московски има и при проекта "Южен поток", където според опозицията има опорочен търг, завишен с над 1 млрд. лева и без правила, спазващи европейското законодателство, за което има и открита процедура срещу България.

Тотален хаос цари и в БДЖ, където са спрени всички реформи. Оценка "Слаб" 2 Московски писа на политиката на кабинета в сектор транспорт и информационни технологии.

В тотален колапс е и здравеопазването в България като резултат от "експеримента Андреева", добави от своя страна бившият министър Десислава Атанасова, която също призова медиите "да не си губят времето с това четиво". Колкото по-бързо това правителство си отиде, толкова по-добре за здравето на обществото, заключи тя.

Най-късно до края на септември да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с провеждане на референдум по трите въпроса, поставени от президента, каза депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева.

При липата на какъвто и да е диалог между нас като опозиция и двете големи съуправляващи партии, и на Атака, е немислимо да се върви в посока, че видите ли биха могли да се ползват и най-кратките срокове. Ако КБ е имала намерение да въведе задължително гласуване, щеше да уважи предложението на ГЕРБ при изработването на изборите правила, добави Цачева.