Жителите на село Маринка се вдигат на протест, предаде flagman.bg. Повод за недоволството са плановете за изграждане на каменна кариера в едно от най-красивите места край Бургас. Над 500 подписа вече е събрал Инициативният комитет срещу несправедливото решение на РИОСВ-Бургас, което ще обрече развитието на селището.Първите протестни действия са насрочени за 13 юни, петък, от 17 часа пред Кметството в с. Маринка.
Хората настояват за премахване на концесионната точка за находище в землището на населеното място. „Не ни отнемайте девствената природа и най-чистия въздух, с които можем да се похвалим. Развиваме успешно селски туризъм, голямо вилно селище се изгражда близо до Маринка, не ни спирайте да растем“, зоват местните жители. Такива решения не могат да се вземат през главата на хората, ще се бунтуваме до дупка и започваме с мирен протест, зарекоха се жителите на селото.

Към протеста се присъединяват и 1600 ловци от Бургаския регион. Те са от ловно сдружение „Лебед“, както и ловната дружинка на с. Маринка, която се състои от 66 души – от кв. Крайморие и селата Твърдица и Маринка.

„Кариерата се прави в нашето ловно поле, твърдо не сме съгласни с нейното изграждане. Не е нормално в такова красиво място като Маринка да се прави кариера, да минават камиони, да се тресем от взривове, да замърсяват. Въздухът ни е уникален, както природата. Полагаме доста грижи за изхранването на дивите животни и тези гърмежи ще нарушат естествените им местообитания. Не е справедливо, селото е пълно с малки деца, много хора си купиха тук имоти. Ще бъдем подложени на постоянен шумов тормоз и освен това - откъде ще минават тези камиони“, пита председателят на ловната дружинка в Маринка Михаил Костадинов.

Кариерата се намира в землището на село Маринка между Двете могили. „Хората бяха излъгани да си продадат местата и беше обещано да се направи голф игрище. Колкото направиха такова в Каблешково, толкова и тук. Изведнъж сервираха, че ще правят кариера, а по права линия къщите ни са на не повече от 600–700 метра“, допълни Костадинов.

Оказва се, че след дългогодишната институционална битка на хората от селото, довела до кратко затишие, фирма „Берил” ООД е на крачка от старта на строителството. То е на метри от домовете на хората. Добивът ще става чрез взривяване. Маринчани са категорични, че това е реална заплаха за домовете им.