Какво е общото между еврокомисаря Кристалина Георгиева, журналистката Даниела Кънева, певицата Андрония Попова от “Сентиментъл Суингърс” и актрисата от сериала “Четвърта власт” Анастасия Неделчева? Всички те имат еленски корени и са наследници на прочутия Кършовски род, един от трите най-влиятелни в балканския град, а и у нас, който може да се сравнява само с фамилията Обретенови от Русе.

Над 1161 потомци - толкова наброява родословието на славния род, дал ярки имена на Българското възраждане, националноосвободителните борби, културната и просветната дейност. Вчера в балканския град се събраха над 200 от тях - вече 10-о, 11-о, 12-о и 13-о поколение. Правят го за четвърти път с чувство за принадлежност и родова памет.

Някои братовчеди се виждат за пръв път, други като брата на Даниела Кънева Румен не пропускат срещата дори с кислороден апарат. “Коренът започва от болярина Кършо, който при падането на Търново под турско робство бяга и се заселва в Еленския Балкан под връх Острец, където полага основите на известната и досега махала Кършовци.

Стигнали сме до 13-о поколение на Кършо войвода, като по последна информация най-младата клонка е на внучката на Кристалина Георгиева - Ивана”, разказва Валентин Кършовски. Момиченцето е заедно с баба си и майка си Десислава на родовата среща на Кършовци. “Това е моето слънчице”, разтапя се Кристалина Георгиева, докато гушка Ивана.

“Отворих книга за нашия род. Там прочетох че прапрапрапрадядо ми Стойко бил на 80 години, но изглеждал 50-годишен. Той е бил войвода и много ги било страх турците от него. Убиват го с измама. Като си отишъл, близките му казали: “Голям човек си отиде, голямо сърце имаше.”

Той не бил много богат човек, но бил много щедър. По-бедните знаели, че ако отидат гладни при него, той ще ги нахрани. Освен това той имал много силна вяра в това, че България ще пребъде, трудно, но ще пребъде. И си казвам, дай боже ей това да е моят ген. Като гледам, ходя по света да помагам на хората, значи няма случайни неща”, разказва еврокомисар Кристалина Георгиева.

Сред потомците на петимата братя Кършовски - Иван, Йордан, Сава, Кръстьо и Антон, са също художникът Преслав Кършовски, солистът на националния балет Бойко Неделчев, композиторът проф. Стефан Драгостинов, дългогодишен ръководител на ансамбъл “Филип Кутев”. Блатовчед на еврокомисарката е и кметът на Елена Делян Млъзев.

“Като цяло Кършовският род е в основата на българската интелигенция. Следващите поколения продължават традицията на едно високо ниво на образование и много добри професионални изяви, макар не всички да са придобили известност. Имаме много творци, учители, IT специалисти, икономисти, хора, които имат успешна кариера в чужбина, но са изявени патриоти”, казва друга издънка Боряна Млъзева. На всяка среща в Елена посрещат братовчеди от Румъния.

За тази пристига и потомка на Кършовци от Испания, а две от наследниците на болярина, които живеят в САЩ, получават всички материали по имейл. Като председател на инициативния комитет за родовите срещи Кристалина Георгиева откри кръглата маса “Патриотични послания от историята”.

Тази година се навършват 100 години от смъртта на нейния прадядо Иван Попхристов Кършовски - виден книжовник, учител и революционер. Приятел и съратник на Васил Левски, а оказва се, и човекът, дал прозвището на Апостола. Открил го изследователят доц. Хараламби Петров, който е автор на пълната история на Кършовския род.

“От него научих, че моят прадядо Иван Кършовски е бил човекът, който е дал прозвището на Левски. Той е този, който е видял лъвското у него и го нарекъл така. Научих и това, че мен ме има, а това значи и моято дъщеря, и моята внучка, защото Левски е спасил нашия прадядо, когато е бил ранен по време на Първата българска легия. Левски го е изнесъл от боя с турците”, допълва Георгиева.

На Черешова задушница в църквата “Св. Богородица”, която е вдигната върху земя на нейния род, Кристалина Георгиева запали 5 свещи - 4 за умрелите и една голяма за живите. “Първо за моята мила майка, която си отиде тази година, и всичките ми близки - баща ми, лелите ми. Второ за Кършовския род, тези хора, които са се борили за свободата.

Ние живеем свободно, защото те са го направили възможно. Третата свещичка запалих за всичките дечица по света. Идвам от Филипините. Там след бедствието видях торбите с умрелите. Ужасна трагедия е да го видиш това и най-ужасното е, че има малки торбички, на някоя майка детенцето  е там.

Четвъртата свещичка запалих за всички, които са загубили близки, и петата, последната - за това всички в душите си да знаем, че нашето задължение към умрелите е да направим живота по-добър”, обясни на родата тя.

После заедно с артисти в двора на къщата музей на Иларион Макариополски тя пя просълзена “Къде си, вярна ти любов народна” и “Жив е той, жив е”. В къщата музей на Възраждането потомците видяха сабята на Иван Кършовски, както и оригинала на писмо от Левски до него.

Кристалина Георгиева дари на местната библиотека книги от издателство “Захарий Стоянов”. На нея връчиха пано с емблемата на Елена - часовниковата кула. “Обещавам да си сверявам часовника с еленския”, пошегува се Кристалина Георгиева.