През 1994 г. Джани Версаче кани за своя рекламна фотосесия богините на модния подиум по онова време - Стефани Сиймор, Синди Крауфорд, Клаудия Шифър, Кристи Търлингтън и Надя Ауерман. Петте ослепителни красавици позират с лъскави миниполи и къси пуловерчета. Нито полите, нито плетивата са кой знае колко оригинални като модели. Но комбинацията между прочутия дизайнер и петте топманекенки превръщат голия пъп в истерично следвана мания.

Показването на талията в никакъв случай не е откритие на Версаче. С бюстиета, ризи, вързани под бюста, или с подобия на сутиени, младите момичета се разхождат
още в бунтарските дни на хипи модата. Но със сигурност голият пъп не се радва на такава популярност, както беше през 90-те години.

Само дни след появата на въпросната реклама тийнейджърки и млади жени правят и невъзможното да се сдобият ако не с оригинал, то поне с копие на късите пуловерчета. Впрягат бабите си да докарат същите плетки, а това, че навън е зима, няма никакво значение.

След тях се появяват късите потници, блузи, сака, всъщност всичко се смалява драстично. Двайсет години по-късно отново жените тръгват с гола талия. Но докато навремето властваше минимализмът в модата, сега има известни промени. Вместо минижупи и дънкови панталонки, едва покриващи дупето, блузите, показващи талията, се носят с дълги панталони и поли, отрязани най-много до коленете. Няма я крещящата демонстрация на плът.

Този път дизайнерите се опитват да балансират. С времето възприятията се променят и в наши дни на онзи минимализъм вече се гледа по друг начин. С къса пола и блуза под бюста е твърде вероятно да ви объркат с представителка на най-древната професия.

А никой дизайнер не би искал клиентките му да бъдат унижени по този начин. Затова останалата част от тоалета би могла да се приеме дори за консервативна.

“Спайс Гърлс” въвеждат модата на късото потниче с долнище на анцуг.

Къси блузи и потници показват почти всички дизайнери, но не става дума за сценичните облекла, които създават за музикалните звезди. Те отдавна са по-скоро съблечени, отколкото облечени. Голата талия е при деловите дрехи и тези за свободното време при имена като Донатела Версаче, Келвин Клайн, "Диор", Джил Сандер. Дълбоките деколтета са заменени с високо изрязване на моделите, което често стига почти до шията.

Някои от блузите в долната си част са точно до под бюста, но се носят с поли и панталони с висока талия, които покриват пъпа. Така на показ остава съвсем малко, което дори пуританите не могат да нарекат прекалено. Дизайнерите комбинират повечето варианти с връхна дреха със съвсем семпъл дизайн.

През зимата с къса блуза може да се сдобиете с целулит

Тийнейджърките изобщо не се впечатляват от съветите на родителите си да не носят къси блузи, когато е студено. Приемат казаното като поредните досадни напътствия на възрастните, които все намират за какво да мърморят. Но в този случай репликата "Красотата иска жертви" може да струва много. Шокът идва, когато се озоват в болница с бъбречна криза например.

Голият кръст може да докара и други сериозни заболявания. Специалистите твърдят, че възпаленията, причинени от носенето на къси блузки и миниполи, често стават причина за безплодие.

Стремежът да се покаже стегнат корем през зимата удря и по усилията да се поддържа перфектна фигура. Организмът започва да трупа мазнини върху разголените части от тялото, за да ги стопли. А заради студа се намалява кръвообращението. Така постепенно започва да се появява целулит независимо от часовете, прекарани във фитнес залата.

Заради "Спайс Гърлс" талията е на показ няколко години

"Спайс Гърлс" също имат сериозна заслуга в налагането на голата талия като модна тенденция. При това поддържат тази линия няколко години.

Обявени за най-успешната момичешка банда, те бяха копирани от милиони жени по цял свят през 90-те години, въпреки че, погледнато сега, облеклото им изглежда, меко казано, кичозно.

Те наложиха късото потниче с долнище на анцуг, при всяка поява поне една от тях бе с бюстие и минипола. И много, много лъскави материи. С голи пъпчета са дори на официални срещи с принц Чарлз и малкия му син Хари - нещо иначе недопустимо според протокола. Но заради звездния си статут, правят каквото си поискат.