Около 40% от населението на света или 2,7 милиарда души ще бъдат свързани с интернет до края на годината, сочат данни на Международния съюз на телекомуникациите(UIT), публикувани днес.

Според изданието за 2013 г. на доклада "Измерване на информационното общество", публикуван от UIT, все още 1,1 милиарда домакинства в света, 90% от които в развиващите се страни, не са свързани с интернет. Освен това "почти цялата планета" в момента има достъп до мобилни телефони с 6,8 милиарда абонамента.

За трета поредна година Южна Корея е на първо място в класацията на страните с най-много хора, свързани с интернет. Следват Швеция, Исландия, Дания, Финландия и Норвегия. В първите десет влизат още Холандия, Великобритания, Люксембург и Хонг Конг.

Докладът показва още, че цените значително са намалели в областта на широколентовия интернет със спад с 82% на световно ниво между 2008 и 2012 г. Най-голям спад е регистриран в развиващите се страни, където цените са намалявали година след година с 30% между 2008 и 2011 г.