Конституционният съд трябва да изслуша на 8 октомври Делян Пеевски във връзка с делото за несъвместимост и прекратяване пълномощията му като народен представител.

Очаква се Конституционният съд да вземе решение по искането на група народни представители от 42-то Народно събрание за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски.

Междувременно, в медийното пространство се появи писмо от Делян Пеевски до Конституционния съд, с което той уведомява съдиите, че няма да се яви на насроченото му за 8 октомври изслушване. Като причина за неявяването си Пеевски посочва, че докладчикът по делото му за несъстоятелност - Румен Ненков, е предубеден.

"Тази възможност ми беше дадена въпреки натиска върху КС, упражняван от някои медии, близки до определени политически и бизнес кръгове, които неприкрито искаха да внушат на съда, че казусът е пределно ясен и само "задкулисието" се опитва да отложи решението за неопределен срок във времето. Този натиск се провеждаше и ще се провежда с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и политически партии като ГЕРБ", пише Пеевски до КС.

До процеса се стигна след избирането на Пеевски за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и има право да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма това право по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като шеф на Агенцията. След спора народни представители решиха да сезират Конституционния съд.