Руски сайт публикува снимка, за която твърди, че е първата снимка на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, откакто се крие в Русия, където получи политическо убежище през август, предаде Франс прес. "Lifenews.ru получи доказателство, че Сноудън се намира в Москва", пише сайтът. Публикувана е снимка на млад мъж, който прилича на Сноудън. Мъжът е облечен с дънки и риза и бута пазарска количка в супермаркет.Виждащите се на снимката кола и пътен знак навеждат на мисълта, че снимката е направена в Русия. "Това очевидно е Сноудън, но бих се въздържал от твърдение, че живее в Москва. На снимката, с която разполагате, номерът на колата не позволява да се идентифицира регионът", заяви за сайтът адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена.

Едуард Сноудън не се е появявал на публично място, откакто на 1 август получи временно убежище в Русия за срок от една година. Вашингтон няколко пъти поиска екстрадицията на Сноудън, който е обвинен в шпионаж, след като направи зрелищни разкрития за извършваното от САЩ електронно следене из цял свят. Лайф нюз не уточнява кога е направена снимката, но изглежда да е поне на няколко седмици, тъй като дърветата на нея още са със зелени листа. Сайтът твърди, че платил за тази снимка 100 000 рубли (2300 евро), а авторът я изпратил по интернет.

През септември Кучерена заяви, че клиентът му се намира на сигурно място и се разхожда свободно на улицата. "Може да се разминете с него, без да го познаете. Достатъчно е да се облича другояче и да попромени външния си вид", каза адвокатът.