Моделите на Mercedes са най-честият избор на автомобилните крадци в САЩ, съобщава нов доклад на американското Национално бюро за застрахователни измами (NICB), цитиран от Forbes.

Според информацията американските клиенти поемат най-големи рискове, купувайки C, E- и S-Class, които попадат в топ 10 на най-крадените луксозни автомобили в САЩ.

Това обаче не е толкова лошо, колкото звучи, смятат експертите от NICB. Според тях луксозните автомобили винаги са били много обичани в криминалните среди заради техните висока стойност и статус.

"Това, което изследването ни не засяга, е как колите са били откраднати," коментира Франк Скафиди от NICB. "Твърде възможно е, по-голямата част от шофьорите да са оставили ключа на таблото, докато си купуват вестник, например. Ако случаят е такъв, говорим по-скоро за това какви хора карат Mercedes, а не какво прави колите на германците по-атрактивни от другите".

От Mercedes коментират доклада пред Forbes така:

"Колкото по-желан е един автомобил, толкова по-търсен става от крадците. C-Class е един от най-продаваните ни модели, така че не е никак учудващо присъствието му в класацията - търсенето е голямо. Трябва да се има предвид и друго. Голям процент от откраднатите коли Mercedes са намерени и върнати на собствениците си благодарение на нашата mbrace система, с която автомобилът се проследява.

Същата технология бе използвана от властите и при локализирането на заподозрените след атентата в Бостън. Фокусирането само в откраднатите автомобили не разказва цялата история".

За периода 2009-2012 г. в САЩ са били откраднати само 4384 луксозни автомобила. Според NICB само 713 от тях не са били открити от полицията, която си обяснява това с организираните престъпни групи, които разглобяват колите и ги продават на части, или пренабиват номера на рамата им и ги продават на нищо неподозиращи клиенти.