Мейн кун, донски сфинск, манкс, британска късоместа, норвежка горска и сибирска котка - това са част от екзотичните и редки породи котки, които могат да бъдат видени в рамките на 39-ата и 40-ата изложба на Националната федерация по фелинология.

Изложбата омая столичани, които дойдоха днес "да се запознаят" с екзотичните писанини, предаде репортер на БГНЕС. Домакин на изложбата е Националният музей "Земята и хората", където днес и утре всеки може да види редки екземпляри котки.

През тази година се навършват точно 10 години от членството на българската федерация по фелинология в Международната федерация (FIFe). "Зад тези години стоят много хора, които са се ангажирали с любовта към котките", сподели за БГНЕС председателят на родната федерация Камелия Босилкова.

Повече от 130 котки от 20 породи от България, Гърция, Румъния, Швеция, Полша и Австрия ще участват в изложбата, обясни Босилкова.

Най-много са представителите на породата британска късокосместа котка. Могат да бъдат видени още представители на най-големите котки - мейн куун, както сибирска, норвежка горска и голата котка донски сфинкс. На 8 юни ще може да бъде видяна и породата манкс - котки без опашка, които се развъждат в Габрово.

Турски ангори, свещени бирмански, регдол, руски сини, шартрьоз, бенгалски, кимрик, сингапура, девон рекс, сиамски и бурмски котки са част от останалите породи, които допълват изложбата.

В събота е и официалното награждаване на победителите в конкурса "Котка на годината 2013", като отличията отиват за котките и развъдниците с най-големи изложбени постижения през изминалата година.