Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер може да се оттегли от надпреварата за приемник на Жозе Мануел Барозу начело на следващата Европейска комисия, след като няколко европейски лидери се опитаха да блокират кандидатурата му, пише днес британският всекидневник The Daily Telegraph.
Кореспондентите на вестника в Брюксел твърдят, като се позовават на дипломатически източници, че Юнкер, смятан от критиците си за недостатъчно реформаторски настроен, е загубил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.
През последните дни Меркел неколкократно заявяваше, че правителството ѝ стои зад Юнкер. Но на срещата тази седмица с британския си колега Камерън тя не само не изрази лична подкрепа за него, а неофициално се обявила против кампанията му за поста, пише евроскептичното издание.
„След срещата на Г-7, на която стана ясно, че Италия иска друг кандидат, Юнкер осъзна, че всичко е свършило. Но в крайна сметка Меркел е тази, която го поряза", цитира The Daily Telegraph европейски дипломат.
Ренци и Меркел настоявали да бъде намерена жена като консенсусна фигура за председател на комисията.
Двете най-вероятни кандидатки са литовският президент Далия Грибаускайте, бивш еврокомисар по бюджетните въпроси, и датският премиер Хеле Торнинг-Шмит, която е омъжена за Стивън Кинък, син на бившия британски лейбъристки лидер Нийл Кинък.
За поста беше спрягана и Кристин Лагард, шефката на МВФ, но тази седмица тя изключи възможността да се кандидатира.