Млад мъж наръга с нож шляеща се между сергиите купувачка на реновиращия се “Женски пазар” в столицата. Въпреки постоянния поток купувачи, както и струпването на строителни машини и работници, маниакът се е втурнал и е намушкал с остър предмет, вероятно нож, жена на средна възраст. Тя е била откарана в “Пирогов” без опасност за живота й, но в силен шок от инцидента, научи наш репортер.
Жертвата твърди, че не познава своя нападател и не е влизала в никакъв спор с него. Нейната версия е, че мъжът е искал да й вземе чантата, но се отказал, след като я намушкал, защото е преценил, че не може да среже дръжките с острието, което е употребил, за да я нарани и сплаши.

Нелегални eмигранти пък пълнят мазетата на жилищните кооперации и разбиват ключалките на входните врати, за да имат пряк достъп до сградите, оплакват се живеещи в центъра на София. Подписката срещу нелегалните в района, наричан на разговорно от живеещите там “Арабския квартал”, набира инерция. Подписалите се боят, че имената им може да станат достояние на циганската мафия, която се е разположила трайно във и около пазара. Смесената група стана още по-силна, след като влезе в комбина с арабските собственици на значителна част от магазинчетата в опасната отсечка. Нелегалните пълнят мазетата на жилищните кооперации и всеки окъснял собственик или наемател на имот

рискува да стане жертва

В същото време на пазара напълно безпрепятствено се продават контрабандни цигари, като патрулиращите полицаи дори не забелязват търговците, които са буквално на всеки метър. Дечурлигата разпиляват съдържанието на кофите и, докато си играят, прибират портфейли на завеяни пенсионери. За по-солидно изглеждащите клиенти пък има серия от постановки, които се разиграват, за да може да се стигне до конфликт, а оттам - и до обири.

Миналата година „ШОУ” съобщи ексклузивно за друго нападение, извършено срещу 25-годишна плевенчанка, наръгана и ограбена във вход на сграда в София. Престъплението е извършено в късните часове на делничен ден, след като жената била нападната изневиделица от мъж, който я ударил силно, като в същото време успял и да я наръга с хладно оръжие. Инцидентът отново се случва във вход на сграда в района между улиците "Пиротска" и "Цар Симеон". Описанието на нападателя съвпада до голяма степен с това на мъжа, наръгал жертвата си на “Женския пазар”.

Карето в центъра между булевардите “Тодор Александров”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Христо Ботев” не случайно беше включено в интерактивна карта на престъпността, в която са фиксирани най-опасните точки и улици в столичния град, според броя на нападенията и инцидентите, регистрирани там. Повишеният приток на чужденци от Тунис, Алжир и Мароко още повече увеличи шанса на купувачите, избрали евтиното, да бъдат ограбени и ранени. Заложна къща, държана от ромски босове в района, бележи първенство по брой на крадени накити и мобилни телефони, на които на място се сменят кодовете, след като им се извадят картите. Има и подвижен битак. Там познавачи намират евтини стоки, които крадците им носят и предават за по 2, 3 или 5 лева. Собственици на търговски обекти твърдят, че са се примирили с кражбите, защото, ако тръгнат да сигнализират за тях, може да се случи така, че да останат съвсем без стока след умишлен палеж или обир. Работното време на търговските обекти е фиксирано така, че те да затварят преди да се е смрачило, когато опасността се увеличава.

Около 40 грабежа се извършват на денонощие

в столицата, като най-голямата активност е в центъра и районите, в които живеят имигранти, посочва справка на столична прокуратура. Болшинството от нападенията се извършвали в центъра на града, и по-специално в районите, обект на инвазия от страна на нелегални емигранти от арабския свят и Африка. Повечето от жертвите, значителна част от които изобщо не сигнализират за атаките, са жени, нападнати, за да им бъдат взети чантите или само портфейлите. Има и нападения срещу мъже с по-слаба физика , срещу инвалиди, както и срещу пенсионери, които по принуда са карани до близки банкомати, за да изтеглят максимално допустимата и налична сума от картите си, като нападателите се оказват учудващо информирани за датите, в които те се пълнят след превеждането на пенсии там.

Сгледата на потенциалните жертви започва още на входа и изхода на метростанциите, откъдето става ясно накъде са се насочили. Нов трик на престъпниците е да предлагат евтини телефони и електроника, като на мераклиите да видят стоката се обяснява, че се държи в близост в склад. На място обаче ентусиастът да си напазарува евтина техника получава удар, от който може да изгуби съзнание, или пък прорезна рана, след което бива ограбен и изхвърлен. С повишаването на температурите се използва и още един трик, в който артистични особи имитират, че им е прилошало и докато състрадателни люде се суетят около тях, за да ги свестяват, партньорите им тарашат чантите и джобовете.