Разделянето на сметката в ресторант може да се превърне в истинско изпитание за приятелството между хората. Поне така смятат инженерите на Google, които, изглежда, са имали доста проблеми в определянето на това кой колко трябва да плати, когато се събират за вечери в ресторанти или на партита в барове и клубове.

И тъй като Google винаги мотивира служителите си да работят по всякакви проблеми, за които смятат, че са важни, вече компанията има подадени документи за патентоване на алгоритъм за разделяне на сметката в ресторант. Той може да се използва, когато са поръчани твърде много неща и проследяването кой какво е изял и изпил е затруднено и поради замъгляване на съзнанието от естествените последствия при посещението на бар или клуб.

Потребителите ще въвеждат данни в приложение, което ще създава архив на плащанията. То автоматично ще определя кой потребител колко пари дължи на своите приятели и на кои от тях.

Ще се създава и баланс на сметката, който ще се разпределя. Идеята е, че при редовни събирания на едни и същи хора, дори и да има случаи, когато някой плаща повече или по-малко, при подаване на команда към софтуера за изравняване на задълженията, всичко ще бъде равнопоставено.

Приложението ще може да извършва разплащанията между потребителите автоматично на определен период от време или само след подадена команда от тях за това. Алгоритъмът има и една основна слабост. За да може да гарантира прецизност на изчисленията, сметките ще трябва да бъдат въвеждани редовно и точно, а това може да се окаже проблем след по-бурни партита, освен ако приложението не поеме и самото плащане на сметката, но документите за патента не загатват за такава функция.