Охраната на местата в домовете от открит тип за бежанците се осъществява от жандармерията. Около тях има усилено полицейско присъствие с патрули и постове, организирано е и оперативно наблюдение.

Това заяви днес на брифинг в МВР главният секретар на министерството Светлозар Лазаров. Българо - турската граница се охранява от над 1300 служители на "Гранична полиция" – методите включват интегрирано наблюдение, има два хеликоптера и други технически средства, съобщи той. Това не е от вчера, а от първия ден на възникване на проблема и имаме леко повишение на числения състав, добави Лазаров.

Около 6400 души са направили опит да влязат нелегално в страната от началото на годината и са задържани, а на изхода има опит нелегално да излязат от страната 1200 души, които също са задържани, каза той. Ако се вземе политическо решение могат да се направят технически ограждения, за да се възпрепятства навлизането в страната. Искането от България за повече евросредства може да бъде направено от началото на 2014 г. , т.е. от началото на новия програмен период, отговори главният секретар на въпрос на медия.

Имаме случаи на осъдени лица с ефективни присъди за нелегално преминаване на граница, дори миналата седмица има осъдени алжирци за това, заяви Захарин Пенов, директор на "Гранична полиция". Към момента няма изградени функциониращи канали за извеждане от страната в посока Западна Европа на нелегално дошлите у нас, посочи той.