Тежко недоволство се навдига сред родителите, които ползват детските кухни в Пловдив. За това алармира общинският съветник от НИЕ д-р Лилия Учкунова. От седмица порционът храна, за който родителите плащат по лев и петдесет стотинки е намален от 250 грама супа на 100 грама.  Обадиха ми се много разярени майки с въпрос какво става в детските кухни, разказва д-р Учкунова. Сигналите отговарят на истината. На 2 октомври, през миналата седмица, от РЗИ – Пловдив, дирекция „Профилактика на болести и промоция на здравето”, са направили проверки и са издали протоколи с препоръки да се намали порциона, защото вече не отговарял на промените в Наредба 2 на здравното министерство.

Действително такива промени са направени на 7 март 2013 г. от бившата министърка Десислава Атанасова, като в Наредба 2 и нейното Приложение номер 1 грамажите в порционите за децата са намалени драстично, коментира д-р Лилия Учкунова. Тези промени са влезли в сила на 01.09.2013 година. Намалението на храната било мотивирано с препоръки от Европейския съюз във връзка с подобряване на здравословното хранене на децата, тъй като било отчетено затлъстяване при подрастващите в България.

От моя дългогодишен опит като педиатър ще кажа, че това е пълен абсурд, защото затлъстяването при децата е факт предимно след петата година и в училищна възраст, когато малчуганите се застояват пред компютъра и телевизора и рядко спортуват, много редки са случаите на затлъстели новородени и деца до 3 години, които се хранят в детските кухни, каза още д-р Учкунова.

До миналата седмица порционът на една супа в детската кухня беше 250 грама, след проверката на РЗИ грамажите са намалени до 100 – 130 грама, което предизвиква гневна реакция у родителите, които продължават да плащат същата цена на купона – 1.50 лева. Общината също дофинансира с по 1.20 лева и така порционът струва 2.70 лева, а грамажите са намалени наполовина.

Направих справка в промените на Наредба 2 на МЗ и там открих шокиращи за мен цифри – на новородените се падат по 5 грама риба, 12 грама месо, 7 грама яйца, 5 грама масло и 14 грама сирене, извара или кашкавал. Като детски лекар не мога да приема тези стойности, защото те са в разрез със здравословното хранене на малките деца, коментира д-р Лилия Учкунова.

Забележете как абсурдът се допълва и от препоръката на РЗИ към детските кухни в Пловдив до 20 този месец всички да се снабдят с подходящите теглилки и везни, за да могат да отчитат минималните количества от храната на децата, коментира и бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Той допълни, че общинските съветници от НИЕ ще поискат от Общински съвет Пловдив да върне старата цена на купоните за детска кухня от 1 лев, след като грамажите са намалени наполовина.

Д-р Лилия Учкунова смята също, че е нужно Община Пловдив да поиска от държавата и здравното министерство да се промени спешно въпросната Наредба 2 на МЗ и да се върнат предишните грамажи в храната на децата. Има и друг вариант, ако цената на храната остане непроменена, в порциона да бъде включено още едно хранене във вид на следобедна закуска и вечеря за малчуганите, за да е оправдана сумата от 2.70 лв., която родители и община заплащат за дневния порцион, предлага още д-р Учкунова. Според съветниците не е оправдано количеството на детската храна да се намали наполовина, а цената да остане същата. В правомощията на общината и здравното министерство е да отстранят този абсурд, категорични са старейшините.