Докато у нас се води спор за земи на ислямското вероизповедание, в съседна Турция частници постепенно слагат ръка на най-апетитните имоти, върнати на българите в Истанбул.

Това се казва в разследване на вестник "Труд". Строителната компания "Ташяпъ" вече е получила договор за изграждане на мол върху най- големия парцел - 60 декара в престижния квартал Шишли.

Точно година и четири месеца, откакто на 7 юни 2012 г. ,натисната от изискванията на ЕС да спазва културните и религиозните права на малцинствата, устремената към еврочленство Турция върна на българската общност в Истанбул 7 нейни стари имота. Повечето от тях са били отнети през 1936 година и включват и до днес паметници на българското материално и духовно присъствие в Цариград.

Такива са съграденият през 1850 г. със средствата на княз Стефан Богориди метох, точно срещу желязната църква "Св. Стефан", гробищата около храма "Св. Димитър" в Ферикьой и старият екзархийски дом в Бешикташ. Останалите са парцели в най-престижният квартал в Истанбул - Шишли.

"Не останаха много българи тук. Горе-долу сме само 600 православни. Около 60% са пенсионери. От младите никой не говори български...предпочитат да учат английски. И майките и бащите им повече македонски говорят. Мерак нямат за български. Сега ги привлича само да вземат български документи за да пътуват без виза. В годината имаме по 5-6 пъти тържества. Пускаме българска музика, гледаме да научим младите и тя да им хареса", казва пред изданието Васил Лязе председател на българската православна църковна общност.