Някои среди в Гърция не се отказват от искането Германия, която е главният финансов донор на Атина, да изплати репарации за гърците, убити по време на Втората световна война, съобщава ЮПИ.

Правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас е изготвило доклад с обем 80 страници, в който описва репарациите, които Атина е убедена, че Германия й дължи. В тях е включен и един огромен заем, който Гърция е била принудена да даде на Берлин докато тази страна е била под нацистка окупация в периода 1941-1945 г., пише Ню Йорк таймс. Макар правителството в Атина никога да не е споменавало официално за каква сума става дума, споменаваното число е около 220 млрд. долара, т.е. половината от общата задлъжнялост на Гърция в момента. Самарас казва, че е връчил доклада на държавния правен съвет, който трябва да реши дали ще бъдат предприети правни стъпки за уреждане на спора. Малцина в Гърция се съмняват, че детайли от доклада са се появили случайно в гръцката преса именно на 22 септември – денят, в който германците избираха новия си Бундестаг. "Виждам, че за германците ще представлява проблем в политически план да облекчат условията /за погасяване на дълга – бел. ред./ за нас", казал гръцки политик, пожелал анонимност. "Вместо това на тях вероятно ще им е по-лесно да обяснят на германската общественост, че трябва да ни изплатят окупационния заем".

Рядко минава и седмица, без в някой в гръцки вестник да се появи публикация под заглавие "Какво ни дължи Германия?". Членове на Националния съвет по репарациите настояват, че става дума за сума от около 677 млрд. долара, в които влизат откраднати артефакти, нанесени щети на икономиката, невърнатият окупационен дълг и персонални обезщетения на жертви. Всъщност оценката на окупационния дълг е доста противоречива, доколкото той е бил отпуснат преди 70 г. в драхми по време на хиперинфлация. Според оценката на бивш финансов министър една консервативна оценка на "германския дълг плюс лихвите" сочи числото 24 млрд. долара.

Германия, която осигурява основната част от средствата по спасителния пакет за гръцката икономика, засега не дава признаци дали е готова или не да обсъжда въпроса за репарациите. "Трябва да се запознаем в детайли за какво става дума", каза през юли по време на посещението си в Гърция германският финансов министър Волфганг Шойбле. И добави, че аспирациите на Гърция не са нови и че Атина е повдигала въпроса многократно.