Vodafone разкри за съществуването на секретни кабели, които позволяват на правителствените агенции да подслушват разговорите по телефонната мрежа. Телекомуникационната компания съобщи, че този метод е широко използван в 29-те държави, в които тя оперира. Фирмата публикува доклад, в който обяснява как правителствата следят разговорите и местонахожденията на гражданите.

Vodafone поясни, че това е възможно чрез кабели на държавните разузнавателни агенции, които са били директно свързвани с тяхната мрежа. Тази практика се прилага и към мрежите на други телекомуникационни групи. Инсталираните електрически проводници позволяват на държавните служби да записват разговори и в определени случай дори да проследяват местонахождението на клиентите.

В 6 от държавите, в които Vodafone оперира, законодателството на страните или задължава телекомуникационните оператори да инсталират тези кабели за директен достъп, или позволява на правителството да изиска подобно монтиране. Компанията обаче не посочва имената на тези държави, защото служителите, работещи в тях, могат да бъдат подведени под съдебна отговорност и осъдени на затвор.

За да се ползва системата за директен достъп, не се изискват разрешителни. Телекомуникационните компании нямат точна информация за броя на проследените клиенти, тъй като не е нужно издаването на официален документ. Масово следене на потребителите е възможно дори без операторите да бъдат известени за това, съобщава в. "Гардиън".

Запознати информират, че често кабелът за директен достъп се намира в заключена стая. Работещите в нея има статут на служители от държавното разузнаване и не могат да споделят информация за естеството на работата си.

Vodafone изисква директният достъп на държавните разузнавателни агенции до данните да бъде прекратен. Телекомуникационният оператор настоява да бъдат издавани официални разрешителни за следене, за да се постигне по-голяма прозрачност. Желанието на компанията е всички кабели за директен достъп да бъдат прекъснати, а законите, които разрешават тяхното монтиране, да бъдат изменени.