По-малко купени гласове и повече партии в Народното събрание, ако бъде въведено задължително гласуване. Това прогнозира социологът от Алфа рисърч Геновева Петрова пред OFFNews.

Коментирахме въпроса още по времето на дебатите за предложения от президента референдум. Задължителното гласуване е важно за намаляването на тежестта на купения вот, на контролирания вот, на организирания вот за сметка на автономния, посочи Петрова.

В същото време обаче Петрова коментира, че в момента има по-важни въпроси, които чакат своя отговор и целта на това искане е да се предизвика дебат, за да се отклони вниманието от тези въпроси.

Повдигането на въпроса за задължителното гласуване от страна на БСП цели да неутрализира негативите след евроизборите. Освен това е начин да избегнат въпроса за неуспеха на правителството, за управлението, което вече една година се опитват да представят като работещо и успешно, но вече се вижда, че е изключително нестабилно и няма подкрепа, каза социологът.

Още е спекулативно да се коментира как би изглеждал парламентът след евентуално въвеждане на задължително гласуване, тъй като вотът на хората се влияе – от актуалните събития, актуалната обстановка, и няма гаранция, че той наистина би бил такъв, уточни Геновева Петрова.

При големите партии не може да се каже коя ще има повече гласове. Що се отнася до цялостния вид на парламента, аз лично предполагам, че в него ще влязат повече партии. Много партии останаха под чертата, но е възможно да успеят да прескочат прага. Възможна е мобилизация на дясноцентристките партии и конкретно на Реформаторския блок. На евроизборите те получиха само един мандат, но това показва нагласите в обществото. При един вот в момента, независимо дали ще е със задължително гласуване, те биха имали по-добро представяне, категорична е Петрова.

По думите й независимо дали ще се вземе решение за въвеждане на задължителен вот или не, трябва да се решат проблемите.

Трябва да се въведат механизми, които да ограничат купуването на гласове. Но и при промените трябва да се внимава, особено ако някой мисли да направи такива промени, които да са в негова помощ. Нека само да припомня, че БСП направиха промените в Изборния кодекс, но въпреки това резултатът показа, че са направили грешка, коментира социологът от Алфа рисърч.