Сергей Станишев и Лютви Местан днес пред медиите изясняваха за какво са учудени и за какво не са си говорили по време на срещите след изборите.

Двамата без да отправят директни обвинения един към друг очевидно косвено признаха, че се разминават в оценките за случващото се. А Местан дори определи ситуацията като опит за търсене на виновник - "Остана да изляза пред вас с табелката "Guilty".

Още в самото начало на дългоочакваната си пресконференция Станишев обяви, че с изненада е прочел позицията на Местан от вчера, в която председателят на ДПС представи три варианта за изход от настоящото положение и посочи като най-приемлив провеждането на избори до края на годината – последната седмица на ноември или първата на декември.

На свой ред лидерът на българските и европейски социалисти се обяви за въвеждането на задължително гласуване като единствен възможен вариант за връщане на доверието на гражданите във властта.

"Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и тя изисква лечение. Време е всеки да поеме отговорност за бъдещето на страната. Необходима е легитимност, която се постига само, ако гласът на хората тежи. Рестартът на държавата изисква промени законодателни, ако трябва и конституционни, за да се въведе задължително гласуване", мотивира своето предложение Станишев.

Той се съгласи с идеята за предсрочни избори, но не посочи дата. Станишев само отбеляза, че предложението за незабавни избори не е уместно, защото то отново ще доведе до един фрагментиран парламент и оспорена легитимност.

"Имаме полулегитимна демокрация – изборите са превърнати в пазар, хората все повече се разочаровани. Никой не печели от това. За да има легитимност, която и да е власт, трябва да има доверие", заключи Станишев.

Изказването на лидера на социалистите предизвика Местан да отговори. Той съобщи, че по време на срещата си със Станишев, последният не е споделил идеята си за задължителното гласуване с него. "Той е разкри пред медиите. Тази идея чух днес за първи път, никога преди това не са поставяли този въпрос пред нас", категоричен бе председателят на ДПС.

По отношение на самата идея за задължително гласуваме Местан коментира, че медиите знаят позицията на ДПС по темата, но Движението не драматизира нищо, включително такава идея. Такова искане е автономно право на БСП или на всяка друга сила, която го подкрепя, стига да не цели отмъщение, което би ме огорчило, повтори Местан.

Идеята за задължително гласуване беше подкрепата от лидера на България без цензура Николай Бареков и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.