С настъпването на силния летен туристически сезон започват и учестени проверки в хотели и ресторанти по курортите ни. Солени глоби очакват собствениците на заведения с лоша хигиена и които съхраняват храни неправилно и такива с изтекъл срок на годност.

Засега е предвидено временно затваряне на обектите с нарушения. Трайно отнемане на лицензи обаче все още няма.

Все още за клиентите на хотели и ресторанти няма гаранция за качеството на храната, която консумират, независимо дали кухнята е в луксозен обект или в обикновена гостилница. Задължително е да се спазват основни правила при боравенето с пресни хранителни продукти.

Абсолютно забранено е например да се съхраняват на едно място риба с пилешко. Всяко месо трябва да бъде съхранено абсолютно отделно. Освен това на едно място не могат да се слага сурово и вече готово или изпечено месо. Преди да се готви пък месото задължително трябва да се размразява и да се отцежда, обясняват от експерти от бранша.

Практиката показва, че най-много хранителни отравяния се случват при приготвяне на ястия с яйца и месо, предаде TV7.

Преди дни от Агенцията по безопасност на храните заявиха, че започват масови проверки по морските ни курорти. Целта е именно гарантиране на по-стриктното спазване на изискванията при изхранването на туристите.