Агенция по земята ще започне да функционира от 2014 г. Тя ще обединява информацията за целия поземлен фонд на България, информира шефът на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова, цитирана от вестник "Стандарт".

Новата изпълнителна агенция ще е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към Министерството на земеделието. Според прогнозите на управляващите именно тази структура ще реши стратегическия проблем за комасацията на земята. Всички земи от държавния, частния и общинския фонд ще влязат в единна система и така ще имаме пълен регистър, мотивира се Бъчварова.

Новата структура е предвидено да заработи най-късно до март 2014 г. В агенцията по земята ще се регистрират отношенията между собствениците на земя и арендаторите. Служителите във ведомството ще отбелязват договорите за рентите, стойността им и сроковете за изплащането им.

"Агенцията ще пази собствениците от недобросъвестни арендатори и ще вкара в ред спорните парцели. Ако не направим подробен регистър до година-две, с времето хората съвсем ще загубят следите на наследствените си ниви", твърди Бъчварова.

Една от функциите на агенцията ще е и да спре далаверите със заменки, смятат от БСП. В същото време ще улесни хората при търговията със земя, тъй като цялата информация ще е на едно място. Все още не е ясен численият състав на новата структура. Един от спорните въпроси между експертите на БСП и ДПС е дали агенцията да не работи само с държавния поземлен фонд. Социалистите обаче настояват структурата да обхване всички ниви, без значение кой е собственик.