Един от водещите критерии за демократичността на нашето общество е отношението към Възродителния процес. Седем народни представители от БСП не са издържали на този критерий. Надявам се и очаквам ръководството на партията да се разграничи от тази позиция.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Народното събрание в отговор на журналистически въпрос, свързан с гласуването на седем народни представители от "Коалиция за България" по време на заседание на Комисията за правата на човека.

В сряда седем депутати от левицата са подкрепили предложение на "Атака" за отмяна на декларацията, приета от 41-рото Народно събрание, която осъди Възродителния процес.

Запитан кога вярва на Сергей Станишев – при целувката на "Орлов мост", веднага след извинението на Станишев или сега, когато депутати от БСП гласуват за отмяна на декларацията, която осъжда Възродителния процес, Местан отговори, че ще коментира, когато чуе официалната позиция на ръководството на БСП за гласуването в сряда.

Ако това е позиция само на отделни членове на парламентарната група, но не се споделя от ръководството на БСП, оценката ще бъде една и призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера на партията час по-скоро да се споделят от всички членове на БСП, обясни Местан.

"Ако обаче позицията на ръководството е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред мен ще възникне още по-драматичния въпрос – за какво става въпрос, какво се е случило на Орлов мост?", добави той.

Отношението към Възродителния процес не е въпрос само на политика, а на ценности, които са над политическите различия, подчерта лидерът на ДПС. Местан призна, че въпреки своя призив за потискане на емоциите с оглед деликатната ситуация му е трудно да не бъде емоционален по темата за Възродителния процес.

Наистина сме силно огорчени от факта, че в сряда седем депутати от БСП са подкрепили "Атака" за това решение, което не минава след резултат 8:8 заради 3 гласа против от ДПС и 5 от ГЕРБ, посочи Местан. Той пожела да бъде ясно, че отговаря на въпрос за това гласуване, а не повдига темата лично.

"Получих информацията за това гласуване още в сряда и на срещата със Сергей Станишев не поставих въпроса. Не засегнах темата и на вчерашната пресконференция, защото ако бях го сторил, убеден съм, че щях да бъде уличен в опит за етнизиране на ситуацията", подчерта Лютви Местан, като отново нарече "абсолютно скандално и неприемливо за ДПС" гласуването на колегите им от БСП.

"ДПС е друга партия – ние нямаме нужда от преднамерено етнизиране на ситуацията, за да разчитаме на консолидирана подкрепа на избирателите си. Но искам да кажа, че на никаква цена няма да правим компромиси с ценностите, на които се основава ДПС и в този смисъл, макар да го казвам тихо и кротко, изразявам твърда позиция, че в никакъв случай няма да бъда толерантен за откази от базовите ценности, на които стъпва демократичното гражданско общество в България", завърши той.