Съюзът на свободните демократи избра ново ръководство, а на мястото на досегашния председател Стефан Софиянски застава Радослав Кацаров.

Решението беше гласувано по време на деветото редовно национално събрание на партията. Новият председател Радослав Кацаров обяви, че ще търси консолидиране на дясното пространство и ще установи контакт с всяка партия, заставаща зад десните идеи, съобщи Дарик радио.

Към момента дясното у нас преживява тежък период, затова е нужна консолидация, заяви Радослав Кацаров. "Смятаме, че тази ситуация, която се е наложила в момента в политическото пространство в България, до голяма степен облагодетелства две големи политически партии. Те са си самодостатъчни. Всичко останало, което не е в тези партии, пада в миманса и не може да разкрие своя потенциал. Имам предвид БСП и ГЕРБ. Смятаме, че това не е добре за страната", обясни той.

Новият председател не изключва възможността за разговори с представители на Реформаторския блок. "При всички случаи ние искаме да се обединяваме около тези, а не около конкретни субекти. В този смисъл за нас десните тези са по-важно обединително начало, отколкото кой къде участва", обясни Кацаров.

Досегашният председател на партията Стефан Софиянски обяви предстоящото създаване на неправителствена организация, която ще прави анализи и оценки на прехода, както и на днешното управление на страната. Според него най-слабото правителство за последните 23 години е било това на Бойко Борисов.