В решението на Народното събрание, прието тази година, и миналата година решението на МС има две точки.

Едната е да спират Белене, а другата е да направят проектна компания за седми блок. За VІІ блок се правят съответните разпореждания от съответното ведомство и съответният министър, за да се случи и се одобряват всичките решения, а за Белене нищо не се издава. Ние би трябвало да знаем, аз съм и подизпълнител на всичкото отгоре, и трябва да се сетя, че трябва да си спра договора.

Това каза собственикът на "Риск Инжинеринг" Богомил Манчев по БНР. Тази седмица на Манчев бяха повдигнати обвинения във връзка с разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене". Гаранцията му е 1 млн. лева. заради обвинение, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари.

Пред БНР Манчев обясни, че няма как да е направил това: "Не може аз сам на себе си да предизвикам форсмажор. Аз мога да предявя иск към тях, че от тяхното решение, защото аз съм страна потърпевша – той ми е предизвикал едностранно прекратяване и влизаме в едни тежки колизии - и ние, за да спазим нормални партньорски отношения с тях, сме задали писмено питане: "Какво правим в момента" и продължаваме да работим. Това, че някой по вертикалата не си върши работата и не знае как... Директорът на НЕК не може да вземе сам такова решение. На него трябва да му разпореди БЕХ, а на БЕХ трябва да му разреши министърът.

Манчев уточни, че освен работата по проекта "Белене", фирмата му е трябвало да подготви и материали, които защитата да използва при арбитражното дело. Тази работа не е била заложена в основния договор. Бизнесменът определи като невярно твърдението на Асен Василев, че по време на служебното правителство не е имало плащания по проекта: "По време на служебното правителство, по две от фактурите - за месец март и месец април, доколкото ми е известно – НЕК е платила ДДС. Ако на това му казваме, че няма плащане, значи няма. Според мен има категорично плащане. На всичко отгоре има абсолютно, 300% призната фактура, че т.е. редовно пусната, защото зад нея има редица документи. Процедурата по плащането не се случва, защото аз съм се сетил днес.

Първо ни е определен обем от работа и пари, които ще получаваме ежемесечно. За да удостоверим дали тази работа е вярна, аз, като подизпълнител на "Уорли Парсън", правя съответня сертификат по договора, който се контролира. Той, на базата на моите документи и на своята работа, която е извършил, прави т. нар "сертификат", предава го на НЕК, те имат комисия, която преглежда целия този документ, подписват се 5-6 или колко хора, дава го на Съвета на директорите на НЕК и те тогава решават да ни плащат. И някой да ми казва, че тази процедура е незаконна или някой не е знаел, че това се случва, да го разказват на някой друг, който никога не е правил договори.

Манчев заяви, че след спирането на строителните дейности обемът работа е намалял и заедно с него са намалели и плащанията по проекта, защото се е работело само по отделни точки от договора, тъй като не всичките дейности са строителни. Относно гаранцията си, той коментира: "Държавата може да поиска да направи каквото си иска с мен, защото тя е държава, а аз съм един, но аз пък съм длъжен да се защитавам срещу тях. Имам право по конституция, на хартия го пише. Какво ще се случи, това е друга тема, но документи имам достатъчно. Само ви обръщам внимание, че не може двама човека да имат по десет хиляди, мярка за неотклонение по 10 000, един – 50 000, аз имам 1 000 000. Това означава, че някой има конкретна цел и то конкретно срещу мен и компанията ми". Според него, става дума за политически интерес.